Burcu Görün - Sinemada Görsel Efekt

Kanada, Toronto’daki animasyon ve görsel efekt firması Soho VFX kompozitörlerinden Burcu Görün, Ankara Üniversitesi Animasyon Topluluğu ve İlef Film Atölyesi’nin ortaklaşa düzenlediği etkinliğe konuk oldu. Into the Woods, Divergent, Pompeii gibi filmlere imza atan Görün, Uzman E. Şafak Dikmen moderatörlüğünde gerçekleşen “Sinemada Görsel Efekt” konulu söyleşide öğrencilere deneyimlerini aktardı. Söyleşide “animation mentor”, “11 second club”, “Lynda.com”, “nuke station”, “digital tutors”, “video copilot” gibi animasyon ve görsel efekt ile ilgili internet siteleri ile Soho VFX’in kendi sitesinden örnekler gösterildi.

Görün kanada’daki animasyon eğitimi ve iş süreci ile ilgili olarak; lisans eğitimini iletişim tasarım bölümünde ve lisans üstü eğitimini animasyon bölümünde okumasına karşın iş hayatında kullandığı animasyon programlarını eğitim hayatında öğrenmediğini aktardı. Buna karşın önceden kullandığı (Maya, After effects) programların kendisi için iyi bir temel oluşturduğunu ve yeni programlar öğrenmesi gerektiğinde çeşitli tutoriallar izleyerek ve programı deneyimleyerek çok hızlı bir şekilde öğrendiğini belirti. Görün üniversite eğitimi ve iş hayatı birbirine uyuşmayabileceğini, ancak önemli olanın öğrencilerin kendini geliştirme isteğinin ve bunun için ortaya koyulan emeğin olduğunu söyledi. 
Türkiye ve Kanada eğitim sürecinde öğrencilerin işlerinin farklı olduğunu savunan sanatçı, “Kanada’da ortaya çıkan projelerin daha profesyonel olduğunu söyleyebiliriz” diyerek animasyonun Türkiye’de sınırlı bir düzeyde olmasını, animasyon eğitiminin yeni olmasına ve kısıtlı mali olanaklara bağladı.


Animasyonun sevilerek yapılması gereken bir iş olduğundan bahseden Görün hiçbir zaman işte saate bakmadığını söyledi. Kompozitör, sadece bir dakika süren ve bir karakter ve dekorun bulunduğu bir sahne için beş ay çalışıldığını aktararak “Film, dizi ve reklamlarda görsel efektleri ayırt etmesi çok güç ve pek çok açıdan görüntü içerisine harmanlanmış durumda. Görsel efekt olduğunu tahmin etmediğiniz yalın görüntülerde dahi bulunabiliyor. Hem çekimin maliyetini düşürüyor, hem de sinematik olarak hikayeye anlam katarak seyirciyi içine çekiyor. Görsel efektin girmediği bir film kaldığını düşünmüyorum” dedi.
Görün, sinema sektöründe görsel efekin önemine vurgu yapsa da, senaryonun da bir o kadar önemli olduğunun altını çizdi. Gelen bir soru üzerine, kompoziting departmanda çalışmasına karşın, film izlerken filmin içerisindeki görsel efekt ve çeşitli hataları arama gibi film izleme keyfinden uzaklaşan bir izleyicisi olmadığını, bunun da izlediği filmlerin iyi senaryoları olmasına bağladı. Bu doğrultuda Görün, Pixar’ı başarılı bulduğunu söyledi.

Bir öğrencinin “Bizim yerimizde olsaydınız ne yapardınız?” sorusu üzerine “Bu işin içine dahil olabilmek çok önemli” diyen Görün, film setinde çalışmak isteyen arkadaşların set deneyimini gönüllü olarak dahi olsa yaşaması gerektiğini; animasyon ve görsel efekt alanında çalışmak isteyenlerin ise stajlarını iyi değerlendirmelerini ve çok fazla gözlem yapmaları gerektiğini vurguladı. Yazılımları iyi kullanmanın yeterli olmadığını, yaratıcı ve özgün işler çıkarmanın sadece yazılım bilgisine dayanmadığını; kişinin problem çözme yeteneği ve akılcı uygulama mantığını geliştirmesinin altını çizdi. “Bir şeyi yapabilmenin bir çok yolu vardır, önemli olan en uygun ve en pratik olanını seçebilmek, alt yapısını sağlayacak deneyime sahip olabilmektir. Bunu yapabilmek için ise kişinin kendisini hem ilgili programlar hem de düşünsel olarak yenileyebilmesi, güncelleyebilmesi gerekir. Geride kalırsanız kaybedersiniz” dedi.


Bir başka öğrencinin Soho VFX gibi dünyaca ünlü bir firmada çalışmak için şansın önemiyle ilgili sorusuna ilişkin olarak şans, yetenek, çevre ve teknik bilginin bir arada olduğunu söyledi. Burcu Görün “Bu şirkete daha önce de başvurmuştum. Doğru yerde ve doğru zamanda olabilmek önemli” dedi. Başarılı kompozitör, söyleşi sonrası öğrencilerle sohbet etti. 

Söyleşiyi izlemek için;

0 yorum :